Karališkieji pašto rūmai – ko gero žinomiausias ir turbūt gražiausias Klaipėdos miesto architektūros paminklas. Džiaugiamės, kad pasitelkdama šiuolaikines technologijas „DRONETEAM“ komanda galėjo prisidėti įamžinant šį pastatą fotogrametriniu realybės modeliu. „Tai toli gražu dar ne baigtas darbas, ko reikėtų statybai, tai tik pradžia, bet jau pats savaime jis yra unikalus informacijos šaltinis – jau vien web naršyklėje galima matuoti atstumus, galima tiesiog vizualiai vertinti–inspektuoti bet kurią vietą nuo žemės iki stogo viršaus (vertinti medžiagas, detalių geometriją – konfigūraciją, būklę – suirimus, koroziją ir kt.) bei parodyti tai – pavyzdžiui, žiūrėkite, štai, šioje vietoje medinės detalės, mūras jau irsta” – apie tokio modelio naudą kalbėjo architektas Romas Gailius. Pasak architekto, matyti, jog su vakariniu-pietiniu pagrindinio bokšto fasadu situacija itin liūdna – matomai pažeistos (supuvo) stogelio medinės konstrukcijos ir įlūžo stogo danga. 

Skaitmenizavimo pradžia

“Tokį modelį galima sukinėti kaip tik nori, tyrinėti įvairiausias detales iš bet kurios erdvės vietos. Tai tik pastato išorė. Nuskenavus ir pastato vidų (taip derėtų), tai būtų galima daryti tiek su išore, tiek su vidumi. Pagaliau miestas turėtų savo vertingiausių pastatų (viso miesto) atitinkamo laikmečio būklės fiksaciją ir svarbiausia – ji būtų vieša, prieinama visiems“, – dėsto R.Gailius.
Architekto įsitikinimu, kitas žingsnis būtų skaitmeninio viso pastato tūrio modelio sukūrimas iš kurio jau galima „išimti“ informaciją. Pavyzdžiui – pagrindinių durų brėžinius, kuriuos galima atiduoti staliui gaminti. Ar suskaičiuoti kiek ir kokių reikia plytų gaminti, kokių matmenų, kiek reikia ir kokių glazūruotų plytų. “DRONETEAM” komanda jau yra papildžiusi Klaipėdos 3D žemėlapį fotorealistiniais modeliais. Klaipėdos paštas ir keli kiti modeliai jau įkelti. Klaipėdos miesto gyventojai, ar norėtume, jog atsirastų visos Klaipėdos realybės modelis? Kaip tai pasitarnautų urbanistiniam planavimui? Ar tai padėtų išsaugoti neeilinio grožio Klaipėdos paveldą?